home overnachting pannekoeken prijzen
omgeving geschiedenis foto's links contact

Vøringfossen

Rond Eidfjord Gjestgiveri is veel te beleven en te zien. Om te beginnen is daar Vøringfossen. Dit is één van de meest spectaculaire watervallen van Noorwegen en deze ligt praktisch bij ons om de hoek. Deze waterval is al sinds het eind van 1800 een geweldige trekpleister. Waar nu een gewone autoweg je in een mum van tijd naar de waterval brengt werden de toeristen ruim honderd jaar geleden met paard en wagen vanaf Eidfjord naar Vøringfossen gebracht. Vanaf hotel Fossli heb je een fantastich uitzicht op de waterval die hier met donderend geraas 180 meter naar beneden stort. Ook is er een hele mooie wandelroute naar de voet van de waterval die zowel zelfstandig als met een gids ondernomen kan worden. Regenkleding is daarbij wel aan te raden.

Kjeåsen

Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen is Kjeåsen. Dit is een op bijna 600m hoogte gelegen boerderij die, als je van beneden naar boven kijkt, op een bijna onmogelijke plek lijkt te liggen. Het is de hoogst gelegen, in bedrijf zijnde, boerderij van Noorwegen. Vanaf dit “arendsnest” heb je een buitengewoon mooi uitzicht over het Hardangerfjord en een groot deel van Eidfjord. In vroeger tijd was deze boerderij alleen maar bereikbaar via een, niet geheel ongevaarlijk, voetpad dat zich langs de rotsen omhoog slingerde. In het begin van de jaren zeventig werd er echter ook een weg aangelegd t.b.v. een grote waterkrachtcentrale en deze weg kan nu ook door de bewoners en door ons gebruikt worden. Maar, voor diegenen, die een uitdaging niet uit de weg gaan: je kunt er ook nog steeds te voet komen!

Hardangervidda

Maar de mooiste uitdaging blijft toch wel een tocht over de Hardangervidda. Dit is de grootste hoogvlakte van Europa en is ruim 8.000 km2 groot. Hiervan is 3.422 km2 sinds 1981 tot nationaal park verklaard. De Hardangervidda is een fantastisch natuurgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Onder ander vindt men hier rendieren, lemmingen (een kleine hamstersoort) en vele vogelsoorten. Hier vind je geen wegen, maar alleen wandelpaden. Dankzij DNT (de noorse toeristenvereniging) is er een uitstekend bewegwijzerd padennet dat je van hut naar hut brengt door één van de grootste ongerepte natuurgebieden in Europa. Het overnachten in zo’n hut is een avontuur op zich. Het kan zijn dat je de hele dag niemand tegenkomt, maar ’s avonds zoeken de meesten een hut op en kan het dus heel gezellig zijn.

Natuurlijk is er ook ruimschoots de mogelijkheid aanwezig om te vissen op zalm en forel in de rivieren en de meren, waarvoor een vergunning nodig is. In het fjord mag het hele jaar, zonder vergunning, gevist worden en kun je een aardige maaltijd kabeljauw en/of makreel bij elkaar vissen.

Diegenen die op zoek zijn naar meer actieve uitdagingen kunnen contact opnemen met Flat Earth.

Dit is maar een kleine opsomming van wat hier allemaal gedaan kan worden. Verder zijn er o.a.: